Vilka Faktorer Påverkar Din Promille?

Vilka Faktorer Påverkar Din Promille?

Vad är promille?
Promille är en måttenhet som indikerar mängden alkohol man har i blodet och därmed graden av påverkan. Ju mer alkohol man intar vid ett tillfälle, desto högre blir promillenivån. Ju högre promille man har, desto mer påverkad är man av alkoholen.

Ordet "promille" härstammar från det latinska "per mille", vilket betyder "per tusen" eller "tusendel". När man pratar om 1 i promille, innebär det att man har 1 gram alkohol i blodet per 1000 gram blod. Om man har 1,5 i promille, betyder det att man har 1,5 gram alkohol i blodet per 1000 gram blod, och så vidare.


Hur mycket promille får man av en öl?
Promillegraden kan variera beroende på flera faktorer, som storleken på ölen, alkoholhalten och individuella faktorer som vikt, kön, ämnesomsättning och hur snabbt man dricker. Som en ungefärlig uppskattning kan man säga att en standardöl (ca 33 cl) med en alkoholhalt på cirka 4-5% kan höja blodalkoholkoncentrationen med cirka 0,2 till 0,3 promille hos en genomsnittlig vuxen person. Det är viktigt att notera att detta endast är en generell vägledning och att den faktiska promillegraden kan variera betydligt. För exakt information om ens egen promillenivå rekommenderas användning av en promillemätare eller att konsultera en promillekalkylator.

Vilken påverkan har promille och alkohol?
Alkohol har förmågan att tränga in i kroppens celler och därmed påverka det centrala nervsystemet. De specifika effekterna beror bland annat på alkoholkoncentrationen i blodet.

Alkoholens allmänna effekter manifesteras genom följande symtom:

  • Förhöjt stämningsläge
  • Nedsatt koncentrationsförmåga
  • Försämrat korttidsminne
  • Försämrad inlärningsförmåga
  • Minskat kritiskt omdöme
  • Ökad impulsivitet och aggressivitet

Effekterna varierar med alkoholkoncentrationen i blodet, och det finns stora individuella skillnader. Redan vid en alkoholkonsumtion på runt 0,5 promille känner de flesta sig lätt påverkade. För många människor ligger en typisk festpromille runt 1 promille. Mellan 1-2 promille blir de oönskade effekterna gradvis mer märkbara, såsom ostadighet, trötthet och slöhet. Vid mycket hög promille kan andningscentrum i hjärnan bli förlamat. En alkoholkoncentration på runt 3 promille eller högre kan vara livshotande.

Promillesteg vid alkoholkonsumtion och dess påverkan
Tumregel för alkoholens effekter:

  • Vid cirka 0,5 promille: Man känner en lätt påverkan.
  • Mellan 0,5 och 1 promille: Man blir mindre kritisk och mer benägen att ta risker.
  • Över 1 promille: Balansen försämras, talet blir otydligt och kontrollen över rörelser minskar. Trötthet och slöhet kan uppstå, och illamående kan inträffa.
  • Över 1,5 promille: De flesta upplever problem med minnet, och dessa problem förvärras med ökande promille.
  • Mycket hög promille: Medvetandet minskar och medvetslöshet kan uppstå. Andningscentrum i hjärnan kan hämmas, och kräkningar är vanliga. Promillenivåer över 3 kan vara livshotande. Risken för död ökar betydligt om man samtidigt har intagit lugnande medel, sömnmedel, smärtstillande medel, läkemedel mot epilepsi eller andra läkemedel som dämpar hjärnans funktioner.

Varför blir man bakfull dagen efter?
Enligt Folkhälsomyndigheten kan följande förklaring ges: Efter att ha konsumerat stora mängder alkohol och varit berusad under en längre tid anpassar sig kroppen till ämnet, särskilt hjärnan. Dagen efter kommer hjärnan att ha svårt att anpassa sig till frånvaron av alkohol, vilket kan resultera i en form av abstinens. Detta leder till den välkända känslan av baksmälla, enligt Folkhälsomyndigheten.

"Baksmälla" - symtom efter högt alkoholintag
Efter ett betydande alkoholintag kan man uppleva stort obehag dagen efter. Vanliga symtom inkluderar huvudvärk, allmän obehagskänsla, nedstämdhet, illamående och kräkningar. Detta kan eventuellt bero på uttorkning. Att konsumera rikliga mängder alkoholfri vätska både under och efter alkoholkonsumtionen kan ha en gynnsam effekt. Det mest effektiva sättet att lindra baksmälla är dock att begränsa alkoholintaget. Det är viktigt att notera att användning av smärtstillande medel för att lindra dessa symtom kan öka risken för blödningar i mage och tarm.

Tillbaka till blogg